Як проявляється харчова алергія

Як проявляється харчова алергія

Харчова алергія – це алергічна реакція організму на певні продукти або інгредієнти.

Частіше причиною її виникнення є білки, що містяться в цих продуктах, а також різні харчові барвники та допоміжні речовини. При алергії  імунна система виробляє антитіла у кількості, перевищуючу норму, роблячи організм настільки реактивним, що він починає приймати нешкідливий білок так, ніби це інфекційний агент.  Якщо імунна система не приймає участі у цьому процесі, то це не харчова алергія, а непереносимість їжі [4].

  У наші дні харчова алергія зустрічається набагато частіше, ніж декілька десятиліть тому. На це вплинуло безліч факторів:  забруднення навколишнього середовища, використання пестицидів, використання людиною численних хімічних препаратів протягом життя. Приблизно 8% населення страждає від харчової алергії на ті чи інші продукти [5].

Причини виникнення алергії можуть бути різноманітними. У дорослих реакція може проявлятися внаслідок: спадкової схильності, послабленого імунітету, впливу кишкової мікрофлори, підвищеної проникності слизової ШКТ, постійного впливу стрес-факторів [2,4].

У дітей схильність до алергічних реакцій закладається ще під час внутрішньоутробного розвитку  і продовжується одразу після народження. Отже виникнення алергій у малечі може спричинити неправильне харчування вагітної жінки, неправильне харчування під час грудного вигодовування, раннє використання штучних сумішей [4].

Симптоми на харчові отруєння у дорослих можуть проявлятися одразу після прийому алергену. Це може проявлятися у вигляді свербіння  у ротовій порожнині, онімінням та набряклістю губ та язика, заложеністю носа та водянистими виділеннями з нього [2,4].

Симптоми зі сторони ШКТ:

  1. Зниження апетиту, тяжкість у шлунку;
  2. Запори, коліки, пронос, метеоризм;
  3. Блювотою та нудотою;

Алергічними проявами є: дерматит, кропив’янка, набряк Квінке та ін.

У дітей найчастіше головними симптоми є порушення діяльності ШКТ , шкірні реакції та набряки.

Найбільш алергенними вважають наступні продукти: молочні продукти, риба та морепродукти, соя, горіхи ( в основному арахіс), яйця, пшениця, полуниця. Вірогідні виникнення реакції на штучні добавки (підсилювачі смаку, консерванти, барвники), тому важливо намагатися вживати натуральні та свіжі продукти. Також існує ризик захворіти на перехресну алергію, коли один алерген стимулює хворобливу реакцію на інші продукти одного з ним виду. Наприклад, коли люди мають алергію на арахіс мають неприйняття інших бобових – гороху, квасолі та інших продуктів [2,4].

Терапія алергічних реакцій включає в себе великий комплекс заходів. Головним принципом лікування харчової алергії є виключення алергену із харчового раціону. Якщо харчова алергія вже розвинулася, то лікують її в залежності від виражених симптомів.  Можливе застосування антигістамінних препаратів,  ентеросорбентів,  протидіарейних засобів [2,3].

Одним з етапів лікування харчової алергії являється ентеросорбція.

Суть заходу полягає у прийомі засобів (лікарські препарати або біологічно активні добавки), котрі виводять алергени, продукти їх життєдіяльності та утворені токсичні речовини із організму. У гостру фазу захворювання сорбенти при алергії , використовуються для усунення симптомів шкірного свербіння, інтоксикації. [2,3]

Сорбенти виявляють  на організм з алергеном таку дію:

  1. Зв’язують токсини, що потрапляють в просвіт кишківника з крові;
  2. Поглинаюють алергени і токсичні речовини, що потрапляють в ШКТ ззовні;
  3. Очищення травних соків від токсичних речовин;
  4. Попередження зворотного всмоктування продуктів метаболізму;
  5. Виведення зв’язаних комплексів з організму [3].

Зменшення алергічної реакції організму відбувається за рахунок зменшення загальної кількості алергену яка контактує з імунними клітинами людини, а також зменшення проявів загальної інтоксикації [3].

Одним із допоміжних засобів при харчових алергіях  є  Апсорбін саше який являється ефективним сорбентом. Він рекомендується до споживання при отруєннях та кишкових інфекціях [1,3,6].

Активна речовина Апсорбіну саше – діосмектит, має природне походження, володіє захисною дією по відношенню до слизової оболонки  кишківника та вираженими абсорбуючими якостями. Діосмектит являється стабілізатором слизового бар’єра, утворює фізичний бар’єр, котрий захищає слизову оболонку травного  тракту від негативного впливу соляної кислоти, жовчних кислот, пепсину, кишкових мікроорганізмів, їх токсинів. Також, Апсорбін саше має гарні обволікаючі властивості.[1,6]

Завдяки комплексу властивостей Апсорбіну саше , він допоможе вам усунути симптоми харчової алергії, скоротить строки лікування та полегшить стан. Не можна не відмітити, що Апсорбін саше можна використовувати дітям з 2-х місяців [1,6].

Апсорбін саше – завжди прийде на поміч. Як дорослим, так і дітям !

 

Список використаних джерел:

  1. Листок-вкладення до дієтичної добавки Апсорбін саше
  2. Харчова алергія, Т.Д. Звягинцева, А.И.Чернобай, Ліки України, 2011.
  3. Сучасні ентеросорбенти та механізми їх дії, Эферентна терапія, Том 11, 2005, №4.
  4. Харчова алергія і харчова непереносимість: сучасний погляд на проблему, Ю.Н.Шапошнікова-Сучасна гастроентерологія, 2008.
  5. За даними American Academy of Allergy, Asthma & Immunology.
  6. Можливості сучасної ентеросорбції у терапії дітей із синдромом ендогенної інфтоксикації на тлі алергічних дерматозів, О. М. Охотнікова, Ю. Р. Черниш, 2017